06 - 25 007 457 arakemann@gmail.com

In de afgelopen weken was ik met mijn kinderen op rondreis in Tanzania. Tanzania is in mijn ogen: wild, ruig, chaos, ongeordend, altijd mooi weer, dicht bij de natuur, weinig systemen, lawaai, kleurrijk, vrolijkheid, zitten en niks doen. Dat is wat ik zag. Chaos op straat. Alles mag. Als ik op het dak van mijn auto wil gaan zitten, dan mag dat. En met z’n 6-en opgepropt in een taxi kan ook. Autowegen die onverlicht zijn en waar iedereen in het pikdonker met gevaar voor eigen leven nog steeds overheen fietst, bromt, rijdt, loopt, zwalkt, kan ook. Koeien op het strand. Urenlang in een stoel zitten ergens op een straathoek en niks doen, kan ook.

Er is van alles te zeggen over Afrika. Ik weet ’t. Maar ik werd er blij van. Ik ervaarde een gevoel van vrijheid. Als ik terugdacht aan Holland dan kreeg ik het benauwd. Van onze systemen, regels, getuttel, gekissebis. Ons gepolijste land waar alles op een weegschaaltje wordt gelegd en waar we niet meer in staat zijn om urenlang op een stoel te zitten en niks te doen. Waar we geleefd worden. Waar 25% van de mensen somber is. Waar we zoveel stress ervaren, burn-out raken, geleefd worden door ons hoofd en niet meer goed weten hoe we naar ons hart en ons lichaam kunnen luisteren.

Ik zag de vrouwen in Tanzania dansen, diep door hun knieën, de billen naar achteren, wild zwiepend. Ik kreeg het er warm van, alleen al door er naar te kijken, laat staan toen ik mee ging doen. Zo vrij als deze vrouwen zijn. Zo zonder schaamte. Zo dicht bij zichzelf. Zo vertrouwd met hun lichaam. Zo dicht bij de natuur. En ik verheerlijk Tanzania niet. Echt niet. Ik zie ook de corruptie, de ongelijkheid tussen arm en rijk, de armoede. Maar ik zie ook hun rijkdom. Hoe zij met de alledaagse dingen omgaan, waar wij van kunnen leren. Ik wel in ieder geval.

Het inspireert me voor mijn vrouwenjaartraining. Hoe kom je los van beperkende systemen? Hoe keer je terug naar chaos en kun je vanuit deze chaos de verbinding met jezelf weer vinden? Wie ben jij van oorsprong?

Door de vele oefeningen die we doen kom je dichter bij jezelf. Dichter bij de natuur. Ontdek je je authentieke zelf. Vrij van schaamte. Vrij van regels en overtuigingen. Terug naar het ritme van de natuur. Naar je eigen ritme. Je eigen heartbeat.

Lieve vrouwen er is nog plek. De training start begin oktober. Lees er hier meer over.