06 - 25 007 457 arakemann@gmail.com

Ik sluit m’n ogen. Vanuit de verte komen er muziekklanken naar me toerollen. Een zwoele vrouwenstem kruipt als een gladde slang door mijn oorschelpen naar binnen. Ze vult me. Ik volg de bewegingen van de slang. Ik voel hoe ze door mijn lichaam kronkelt. Ik zak wat door mijn knieën en begin als vanzelf te wiegen. Achter mij staat een vrouw. Ik weet dat ze er staat. Ik voel haar aanwezigheid. Ik voel haar warmte. Het is Eve. Ik ken haar. Ik ken haar zo goed. Ze is mijn kloppend hart. Ze is de moeder in mij. De moeder die voor haar kinderen zorgt. De moeder die zichzelf wegcijfert. De vrouw die haar man bemoedert en hem tot zoon en puber maakt.

En nu staat ze achter me en komt er in mij ruimte vrij voor iets anders dat wil ontwaken. Gevoeld wil worden. Herinnerd wil worden. Wat is het? Ik weet het niet. Maar heel in de verte hoor ik haar fluisteren, als de verleidelijke zang van een sirene. Het is een magische, betoverende roep die mijn onverdeelde aandacht vraagt. Er is geen ontkomen aan. Ik voel hoe de vrouw achter mij langzaam dichterbij komt. Ze komt met haar grote, warme, gouden, glanzende buik tegen me aanstaan. Haar buik gloeit. Haar hart straalt.
Ik heb mijn ogen gesloten. Ergens in de verte hoor ik de workshopleidster nog zeggen dat ik diep door mijn knieën mag zakken en met mijn nagels langs de binnenkant van mijn bovenbenen mag klauwen: “Maak de Lilith in je maar wakker”. En dan hoor ik niks meer. Ik volg de beweging van de slang die in mij is gekropen. Ze strijkt langs m’n organen. Ze streelt mijn hele wezen wakker. Ik voel hoe als vanzelf mijn heupen beginnen te draaien, mijn billen beginnen te bewegen. Ik leg mijn handen op mijn bekken en voel hoe Eve’s handen zich over de mijne sluiten. Mijn handen glijden over mijn lichaam en elke beweging die ik maak wordt door Eve versterkt, verdiept, geïntensiveerd, aangemoedigd. Haar handen geven druk op mijn handen. Eerst licht en voorzichtig maar later fermer, intenser en steviger. Mijn handen en vingers dringen dieper door in mijn lijf, in mijn vlees, in mijn cellen, mijn geheugen, mijn vergeten weten. En dan wordt ze wakker! De Lilith in mij! Ze danst en danst, als nooit tevoren. Ze danst alsof ze zeggen wil: waar was je al die tijd, al die eeuwen. Lilith: verleidelijk, uitdagend, speels, sensueel, wild, meedogenloos, schaamteloos. Ik gooi alle schaamte van me af, het juk af, het korset af, het schild af. En ik dans mijn dans met deze vrouw achter mij. De dans van Lilith en Eve. Lilith die schaamteloos, sensueel, verleidelijk en meedogenloos is. Eve die haar verwarmt met haar liefdevolle hart. En alles in mij begint te stromen. Ik heb het bloedheet. Ik ben kletsnat van het zweet. De energie van de slang dringt door al mijn poriën. Ik ben één met de vrouw achter mij. Mijn hoofd is uitgeschakeld, doet niet meer mee. Mijn lichaam geniet, met elke vezel. Wat is het fijn om schaamteloos sensueel te zijn!!

Ik ben me bewust van de vrouwen die om me heen zitten. Vrouwen waar ik soms zo bang voor ben. Die me uitmaken voor slettebak of achter m’n rug over me roddelen. Vrouwen die mijn man verleiden, me uitlachen, me negeren, me denigreren. Vrouwen die ik niet kan vertrouwen. Maar deze vrouwen niet. Het zijn mijn sisters. Ze zitten om mij heen met hun hart en buik open en zijn er getuige van hoe in mij deze oergodin ontwaakt. Een godin die al eeuwen in mij ligt te slapen.

De workshopleidster vertelt het verhaal van Lilith en Eve. Eva is de vrouw van Adam. Ze is onze oermoeder. Lilith is de eerste vrouw die door God aan Adam werd toegewezen. Echter, toen zij de liefde bedreven wilde Adam dat zij onder zou liggen, dat zij zich aan hem zou onderwerpen. Lilith weigerde dit, want zij was door God geschapen uit de Vrouwelijke Geest die volkomen gelijkwaardig was aan de Mannelijke Geest waaruit Adam werd geschapen. Toen Adam bleef aandringen en ging dreigen, vluchtte zij voor altijd uit het Paradijs naar de “wateren van de oceaan”  ofwel “het onbewuste”. Inmiddels ligt zij al duizenden jaren opgerold in het onbewuste van mannen en vrouwen. Lilith en Eva zijn twee oervrouwen en als archetypische vrouwelijke kracht werkzaam in zowel mannen en vrouwen. Lilith is de vrije vrouwelijke geest en staat voor kracht. Eva is de gevangen vrouwelijke geest en staat voor liefde. Harmonie tussen beiden in jezelf is de omarming van het totale vrouw-zijn.

Er zijn nog steeds veel culturen die vrouwen streng straffen wanneer ze uit willen breken en vrij hun weg willen gaan. De vrouw heeft duizenden jaren “onder gelegen” en is gevangen geraakt in een door culturen en geloof opgelegde rol. Hierdoor is het mannelijke en het vrouwelijke in een grote disbalans terechtgekomen, met veel geweld en oorlog tot gevolg. In onze tijd mag het mannelijke en vrouwelijke steeds meer in evenwicht worden gebracht. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, maar wel gelijk-waardig aan elkaar. De tijd is aangebroken dat Lilith uit het onbewuste naar boven mag worden gehaald en mag worden bevrijd.

Voor mij is dit niet langer een mythe, een verhaal. Lilith bestaat. En Eve ook. Ik heb ze gevoeld. Ik heb ze ervaren. Er is iets in mij wakker geworden. Ik noem het het vergeten weten. En het is onhoudbaar. Ik móet nu naar vrouwencirkels. Ik móet naar alle workshops en trainingen die over godinnen gaan en vrouwenenergie en sensualiteit en magische seksualiteit. Er is geen houden meer aan. Het is onontkoombaar. Er is een diep verlangen in mij wakker geworden. Een verlangen om de kracht van Lilith te leven en de liefde van Eve. Een verlangen om deze zachte vrouwenkracht in de wereld te brengen. Een verlangen om met grootmoeders, moeders, sisters en dochters in de cirkel te dansen, zonder schaamte, sensueel, openlijk. Omdat dat is hoe het oorspronkelijk bedoeld is. Om mijzelf te bevrijden. Om mijn dochter te bevrijden. Om de mannen te bevrijden die door de energie van Lilith echt in hun mannenkracht kunnen gaan staan. Om uiteindelijk om de wereld te bevrijden. Joehoe! Dans vrouw! Dans! Dans schaamteloos! Dans je vrij!