06 - 25 007 457 arakemann@gmail.com

Ik schrijf dit blog voor alle vrouwen die nog nooit naar een vrouwencirkel zijn geweest met de oproep om het minstens één keer te gaan ervaren in je leven. Waarom? Omdat je er mooier van wordt. Omdat je huid gaat stralen. Omdat je ogen gaan schitteren. Omdat je lichaam wakker wordt. Omdat de vrouwenenergie dan als vanzelf gaat stromen. Omdat je seksleven er een ‘boost’ van krijgt, omdat….

Sinds september maak ik deel uit van een sistergroup, een heksenkring van 23 wijze vrouwen. Dit zijn geen vriendinnen, geen concurrenten, geen collega’s. Dit zijn sisters. Sisters zijn er voor je en that’s it. Ze geven je geen adviezen, tenzij je er om vraagt. Ze gebruiken je niet als klaagbaak, ze kletsen niet over je. In de cirkel zijn ze er en buiten de cirkel weet je dat ze er zijn.

En wow, wat is er veel te delen in zo’n cirkel. Onderwerpen waar ik nog nooit van gehoord had of bij stil had gestaan. Onderwerpen waar vrouwen eeuwen geleden altijd met elkaar over spraken, want dat was de gewoonste zaak van de wereld. In veel culturen komen vrouwen nog steeds bijeen in cirkels. Maar hier in het westen is het volledig uit onze cultuur gebannen met de komst van de kerk. De vrouwen werden door het kerkelijk patriarchaat uiteen gedreven, in korsetten gehesen, op de brandstapel gegooid als heksen. Vrouwen gaven hun wijsheid niet meer door, uit bescherming van hun dochters. Het was te gevaarlijk, het zou hun dochters het leven kunnen kosten. En het kerkelijk instituut nam de macht over en voelde zich bedreigd door de wijsheid en vrijheid van de vrouwen en hun kennis van geneeskrachtige planten en kruiden. “Het is God die jou zal genezen en niet deze dwaze vrouwen met hun kruidenbrouwsels en wee diegene die zijn of haar lot niet in handen van God durft te leggen”. En met deze onderdrukking ging er zoveel wijsheid en kennis verloren. En ook van onze seksualiteit werden we afgesneden. De boorden aan de jurken werden steeds hoger. De mouwen steeds langer. We werden ingesnoerd in korsetten. Het vrij laten stromen van deze levensenergie was Sodom en Gomorra. En met de invoering van de zonnekalender is ook elke afstemming met de maan en onze maandelijkse cyclus die hierdoor wordt beïnvloed, teloor gegaan.

Ja, het is reuze-eng om je over te geven aan je sisters. Want wie zegt mij dat ze te vertrouwen zijn? Dat ze niet toch achter m’n rug om over me roddelen of me verraden? Maar dat doen sisters niet, want dat is simpelweg de code. Het gaat in een sistergroup over verbinden, verzachten, vertrouwen, overgave, veiligheid, samenzijn. En wanneer je je hier voor openstelt dan voel je opeens diep van binnen dat dit de bedoeling is. Dit is wat wij vrouwen moeten doen. Omdat de wereld het hard nodig heeft. Omdat de wereld onze vrouwenenergie hard nodig heeft. En er is zoveel te leren van elkaar; Eeuwenoude kennis die weer herinnerd en gedeeld mag worden. Het vergeten weten dat opgesloten ligt in onze lichamen en baarmoeders op celniveau.

Mijn dierbare sisters. We dansen, we bewegen, we volgen elke impuls in ons lichaam. Ons lichaam dat zo graag wil bewegen en trillen maar dit heeft afgeleerd door de eeuwen heen. Kijk maar hoe kinderen niet stil kunnen zitten in hun schoolbanken. Ze willen bewegen. Waarom? Omdat dat de natuurlijke manier is van het lichaam om spanning kwijt te raken. We doen energiewerk. We spreken openlijk over onze yoni, vagina, kut, tempel, grot, vulva, plasser. Oei. Ervaar je weerstand bij het lezen van deze zin? Prachtig! Dan wordt het pas interessant. En je bent echt niet de enige. Welke opvatting over wat wel en niet kan en mag en hoort klopt hier aan de deur? Waarom is dit thema in onze vrouwencirkel?

Omdat dat noodzakelijk is! Om alle kerkelijke en calvinistische taboes te doorbreken. Wij mogen weer leren hoe wij schaamteloos onze eigen lichamen mogen gaan bewonen. En wat weet ik er eigenlijk weinig van af. Wat een verademing zo’n cirkel. Wat een rijkdom! Wat een kennis! Rode oortjes. Wat is dat eigenlijk een vaginaal orgasme? Is dat hetzelfde als een clitoraal orgasme? En wat is een baarmoederorgasme, of een full body orgasme? Hoe voelt dat? Waarom staat hier niks over in de seksuele voorlichtingsboekjes? Waarom hebben wij vrouwen geen idee? Wat is baarmoederwerk? Wat is een yoni-ei? Wat kun je ermee? Hoe stuur ik seksuele energie door mijn lijf? Kan dat dan? Daar praat je toch niet over met elkaar?

Maar waarom eigenlijk niet? Is dat niet juist erg raar? We moeten er juist wel weer over gaan praten. We mogen ons bevrijden van het eeuwenoude calvinistische juk van de kerk. We mogen ons bevrijden van de normen van onze ouders en voorouders. Verzamel al je moed en stem af op wie jij diep van binnen bent. Leef je hart. Leef je ziel. En leef niet langer die zogenaamd sexy vrouw, die voldoet aan het ideaalbeeld, met opgepompte borsten en botox en maatje 36 en gevatte mannenhumor, die vijf ballen tegelijk hoog wil houden, naar de sportschool moet, geen suikers mag, 32 uur in de week werkt en haar kinderen taxiet van de muziekles naar de zwemles, beleefdheidshalve al bellend met schoonmoeder die klaagt over het lompe gedrag van haar man om ’s avonds om tien uur op de bank in slaap te vallen zich afvragend hoe lang ze het nog vol gaat houden voor ze ook een burnout heeft en lijdzaam wachtend op het moment dat haar man haar vertelt dat hij vreemdgaat omdat zij altijd zo moe is en nooit zin heeft. Aaaaaah…….!

Wake up sweet sister! Wist jij dat je met een zekerheid van 80% van iedere samenleving de mate van vredelievendheid of moordzuchtigheid kunt bepalen op basis van één enkele factor: de binding tussen moeder en kind (Villoldo 2010). Wil deze band kunnen ontstaan, dan moet de baby in het eerste levensjaar voortdurend door de moeder (of een vervangster) worden meegedragen. In sommige samenlevingen gebeurt dit instinctief en zie je nog steeds vrouwen die tijdens hun werk hun baby op de rug of borst gebonden bij zich dragen. En waarom weten wij dit niet meer? Waarom voelen wij moeders instinctief niet meer aan dat wij onze kinderen tegen ons aan moeten dragen? Waarom gaan wij vier maanden na de geboorte weer naar ons werk en moet ons kindje leren om ’s nachts alleen te slapen? Waar is onze wijsheid gebleven? Wij vrouwen dragen het nog in ons mee en we kunnen het ons gaan herinneren. Maar het vraagt om vertragen, zakken in ons lichaam, verzachten, afstemmen op ons lichaam, afstemmen op de yin energie, op de maancyclus. Niet leven volgens onze zonnekalender die van ons vraagt om dagelijks aan te treden en te presteren, ongesteld of niet. Als we ongesteld zijn met nieuwe maan dan moeten we ons terugtrekken onder een dekentje op de bank en niet met 2 paracetamols achter onze kiezen ons naar het werk slepen. Dat is niet verzachten. Dat is niet afstemmen op het leven. Dat is geen wijsheid. Dat is stupiditeit.

En wij vrouwen roepen steeds dat onze westerse samenleving hier niet op is ingesteld en dat dit niet kan. Maar het kan wel! Wanneer je je gaat verbinden met deze wijsheid kom je ook in contact met je vrouwenkracht. En daar kan geen man tegenop! Dat is de leeuwin in ons die als geen ander voor zichzelf en haar kroost op weet te komen en durft te zeggen: Ik doe het niet meer! Ik pik het niet meer! Dit tempo ligt mij te hoog. We gaan voorbij aan alles wat er werkelijk toe doet! En de wereld heeft het echt nodig dat wij hier mee gaan beginnen. We doen het voor onszelf, voor onze dochters en ook voor onze mannen en onze zoons. Darwin beweert in zijn evolutieleer dat de sterkste overleeft. Uit nieuwe onderzoekingen blijkt dat er bij hogere organismen een andere succesvolle overlevingsstrategie bestaat die gebaseerd is op samenwerken en intelligentie ten behoeve van het grotere geheel (Villoldo 2010). Kijk bijvoorbeeld eens naar bijenkolonies, waar werkbijen met elkaar samenwerken voor het welzijn van de gehele korf en overleving van het individu. De mens moet echter nog ontdekken wat de bij al weet.

En wij vrouwen weten het ook, alleen veel van ons weten nog niet dat we het al eeuwen weten. De wereld mag verzachten. Er is te veel haat en afgescheidenheid. We mogen ons verbinden, samenwerken en in vrede gaan samenleven. De urgentie wordt steeds groter en wordt voelbaar. Er gaan niet voor niks miljoenen vrouwen over de hele wereld de straat op nu Trump president is geworden. We mogen positie gaan innemen, maar niet vanuit haat en afgescheidenheid maar vanuit wijsheid en vanuit verbinding! En daarom deze oproep: vrouwen zoek elkaar op in de veiligheid en de heiligheid van de cirkel. Want hier begint het. We hebben elkaar nodig. We moeten samenwerken. Schroom niet langer. De wereld heeft ons nodig sisters. Laten we wakker worden en ons herinneren wie we waarlijk zijn.

 

Inspiratie links

Zintuigenreis, deze week wordt georganiseerd door mijzelf en Maaike en Caroline, CC De3Uilen. Het is een laagdrempelige manier om te ervaren hoe het is om in de veiligheid en de heiligheid van een vrouwencirkel te mogen afdalen in je eigen vrouw-zijn. Wat dat dan ook is en hoe dat dan ook is: stoer, zacht, gek, uitbundig, stil. Wie ben je eigenlijk als je je niet laat sturen door je hoofd, je gedachten en je overtuigingen?  Een week op een prachtige plek middenin de bossen van Drenthe. Zo gaaf als je met ons mee wilt reizen. Lees er meer over op deze website.

Sifra Nooter
, bij haar volg ik nu de jaartraining ‘De magie van vrouwelijke seksualiteit’.

Hermine Schoneveld, bij haar volg ik nu de jaartraining ‘De terugkeer van de Heilige seksualiteit’.

Hieros Gamos Festival

Lorelei festival

Freya festival

Rode tent

yoniyoga.nl

Facebook, besloten groep: Sisters!


Onlangs gelezen boeken

De Sjamanistische weg van verlichting, Alberto Villoldo, 2010

Het vergeten weten, Sifra Nooter

Womb wisdom, Anaiya Aon Prakasha & Padma Aon Prakasha

De rode tent,  Anita Diamant